Baby Signs – znakování pro batolata

Znaková řeč pro slyšící batolata je snadný a přirozený způsob, jak se dorozumět s Vaším dítětem ještě před tím, než je schopné mluvit. Znakující miminka tak získávají jedinečnou možnost podělit se o svůj svět se svými nejbližšími a rodiče si užívají větší pohody, která zavládne, když se dozví, co jejich kulihrášek chce, bez slziček a nářku.

 

Představte si…

Jste v ZOO u výběhu se slony, Váš kulihrášek sedí v kočárku a Vy mu vyprávíte o těch velkých zvířatech s dlouhým chobotem. na které Vaše dítko ukazuje. Když v tom řev!!! Strašné neštěstí a Vy nevíte proč. „Vždyť přece ukazoval na slona, a tak mu tu o něm povídám?!“ Nicméně dítko stále neutišitelně pláče, rozčiluje se a ukazuje. A tak tedy raději odcházíte, oba rozhořčeni.

 

A teď si též představte…

Stojíte u sloního výběhu, dítko v kočárku ukazuje na slona, a tak mu o něm vyprávíte a popisujete. Avšak dítě začne znakovat PTÁČEK. Skloníte se ke kočárku, a opravdu jsou tam! Pod slony běhají malinkatí ptáčkové. Z Vaší výšky, jste si jich vůbec nevšimli. „Ano, vidíš jsou tam ptáčkové!“ „Jak tam vesele hopsají a zobou.“ A tak vesele odcházíte podívat se na další zvířátka.

Benefity znakování

  • posílení pevné citové vazby
  • vzájemné porozumění
  • rozvoj jemné motoriky
  • děti které znakují začínají dříve mluvit a mají vyšší IQ (viz. studie)
  • odhaluje jak jsou děti všímavá a chytrá
  • umožňuje dětem dělit  se o jejich svět
  • podporuje sebeúctu
  • omezuje pláč, vztekání a frustraci
  • pomáhá dětem v době kdy se učí mluvit
  • dává impulz k intelektuálnímu rozvoji

Jak se naučit znakovat?

Jakožto certifikovaná lektorka programů Baby Signs a Go Kids Vás na seminářích a kroužcích naučím, jak metodu Baby Signs používat, tak aby byla skvělým pomocníkem, než se Vaše dítě naučí krásně mluvit. Dostanete ucelené informace a pomůcky k tomu, aby jste mohli celá rodina společně znakovat, a užívat si tak momenty z dětského světa.

Kroužek pro děti

Oblíbený kurz Znakujeme zpěvem a hrou pro aktivní miminka a batolátka ve věku 6 – 36 měsíců, která ještě nemluví.
Čeká vás 12 tematických lekcí připravených profesorkami vývojové psychologie Goodwin a Acredolo.

Témata kurzu: 

  1. část:  U jídla, Před spaním, Koupání, Oblékání, Zvířátka, V parku
  2. část: Pocity, Venku, Na farmě, Bezpečnost, V ZOO, Narozeniny

Lekce mají danou strukturu, aby byly pro děti předvídatelné. Během 45 minut vystřídáme zábavné dětské aktivity s rodičovským vzděláváním.

V kurzu se dozvíš mimo jiné mnoho užitečných informací o vývoji dětí, emoční inteligenci a rodičovství.

Přátelský medvídek Beebo tě s kulihráškem naučí více jak 100 znaků.

V ceně jsou písničky ke stažení a zpěvníčky, ať můžete pokračovat i doma. 

Cena kurzu  je 3600,-/dítě. Možnost rozložení na splátky.

Zmeškané lekce se nenahrazují, co jste prošvihli s tebou individuálně projdu.

Další běh začíná 19.9.24, v čase 11:15-12:00
v Rodinném a komunitním centru Mumraj.
Ukázková lekce zdarma 5.9., 11:15-12:00.

Prošvihla jsi to nebo ti nevyhovuje termín? Zapiš se na waitinglist, a já tě budu o spuštění informovat. Minimální počet účastníků pro otevření jsou 4.

Seminář pro rodiče

Chceš se naučit znakovat, ale kroužek není pro vás to pravé ořechové ? Chceš se nejdříve v klidu dozvědět teorii, a pak s kulihráškem naskočit do kroužku pro děti? To je pro tebe seminář ideální.

Na semináři se dozvíš vše co potřebuje k tomu, aby si začala se znakováním.

Seminář je primárně pro rodiče, ale lze jej absolvovat s dětmi (po domluvě).

Co se na semináři dozvíš?

  • Co je to znakování a k čemu je to dobré?
  • Kdy začít znakovat?
  • Jak učit své dítě znakovat?
  • Naučíš se prvních 16 znaků hravou formou
  • Další zdroje, kde se učit znaky

Cena semináře je 990,-/rodina a součástí je laminovaný přehled znaků a pracovní sešit. Délka semináře je 1,5 – 2 hodiny, dle závěrečné diskuze.

Seminář za dotovanou cenu 200,- se koná 12.9., 9:00-11:00 12. 9. 2024, 9.00–11.00

v Rodinném a komunitním centru Mumraj.
S hlídáním dětí v ceně.

Prošvihla jsi to nebo ti nevyhovuje termín? Zapiš se na waitinglist, a já tě budu o spuštění informovat. Minimální počet účastníků pro otevření jsou 4.

Recenze maminek

Kurz budu ráda doporučovat. Jak pro menší děti a maminky, aby zjistili jak začít znakovat, tak i pro ty větší, kteří jsou schopni vnímat sami průběh hodiny a zapojit se. Malá se naučila hodně nových znaků, k těm pár co uměla. Takže i ve skoro 2 letech to za mě mělo velký přínos v komunikaci. Za sebe bych asi doplnila trochu víc her pro děti. Třeba ta barevná rýže nebo mokré kuličky na hraní i na tu chvilku hodně zaujali a bylo to milé zpestření. Poslední lekce s dortíkem byla taky super 🙂. Co jste se díky znakování od svého dítka dozvěděli? Že se máma bojí pavouka, to se u nás ukazuje dost často 😆. A pak v zoo velká želvička. Šlo o první spojování znaků za sebou.
Klára P. (ZZH 1/23)
účastnice kurzu ZZH1+ZZH2
Znakování je super i klidně pro děti do jednoho roku. Zabaví se s dětmi a vy získáte informace. Jen musíte byt připraveni na to, že dlouho nedostanete od dítěte žádnou odpověď 😀 Lektorka vše vede zodpovědně, ale i zábavně. Co jste se díky znakování od svého dítka dozvěděli? Zatím se dozvídáme, že jsou všude lampy a stromy.
Gabriela (ZZH 1/23)
účastnice kurzu ZZH 1 + ZZH 2)
Moji dceru nejvíce bavilo tancování na Beebovu instrumentálku a hra pod padákem. Lektorka má přátelský přístup k dětem a rodičům. Na kurzech se mi líbí a oceňuji, že se dozvím plno nových a zajímavých věcí. Díky znakování si prohlubuji vztah s dcerou. A ta se na lekcích najde nové kamarády a krásně si s nimi hraje. PS: Moc ti děkuji, že kurzy pořádáš a že do nich dáváš tolik pozitivní energie.
Zuzana V. (ZZH 9/22)
účastnice kurzu ZZH 1-3)

Nejčastější otázky o znakování

Baby Signs – znakování pro batolata je program pro SLYŠÍCÍ batolata a jejich rodiče. Pomáhá překlenout dobu, než se děti naučí mluvit, a tím nemyslím první slůvka, ale plnohodnotnou řeč. Děti dokáží znakem vyjádřit co potřebují, jak se cítí, i na co myslí.

Program vytvořily profesorky vývojové psychologie (Linda Acredolo, PhD. a Susan Goodwyn, PhD.), když si u svých vlastních děti všimly, že používají znaky a posunky. Rozhodly se tedy, že se pokusí tuto dětskou dovednost rozšířit. Zkoumaly, zda děti budou používat i znaky, které jim nabídnou k učení. Probíhaly dlouho leté studie, jak znakování ovlivní dětský rozvoj a hlavně vývoj řeči. Výsledky byly více než uspokojivé. Zde je několik dalších benefitů, které znakování pro batolata přináší:

  • eliminuje pláč ze vzájemného nepochopení
  • snižuje frustraci
  • ukazuje jak jsou batolata všímavá a chytrá
  • rozvíjí jemnou motoriku
  • prohlubuje citovou vazbu
  • děti dříve mluví a snadněji se vyjadřují
  • pomáhá ve složitých situacích
  • prostředek pro dítě, díky němuž může komunikovat se svým okolím než se naučí plnohodnotně mluvit
  • dítě méně pláče, jelikož víte, co po Vás chce, a rychleji tak můžete reagovat
  • tím se také omezí stres ze situací, když nevíte, co děťátko chce
  • trénink jemné motoriky
  • můžete si společně číst a dítě není u čtení pasivní, ba naopak, je aktivním čtenářem, když Vám pomocí znaků může sdělit, co se mu na stránce líbí a co vidí
  • pomáhá budovat a udržovat pevnou citovou vazbu
  • rozvíjí komunikační dovednosti
  • zvyšuje inteligenci
  • ukazuje jak jsou děťátka vnímavá a chytrá

Znaky pro batolata vznikl s pomocí rodičů, kteří vybrali nejpoužívanější slova ve spojitosti s jejich dětmi. Vznikl tak seznam 100 znaků Baby Signs, který se inspiroval ASL. Nicméně BS znaky jsou koncipovány tak, aby je zvládlo batole vytvořit. Jejich jemné motorika (práce s rukama), totiž není na takové úrovni, jako u nás dospělých. Nicméně znaků můžete využívat daleko více.

Pokud vás znakování pro batolata zaujalo, máte několik možností jak se tuto metodu naučit. K dispozici máte seminář pro rodiče, kde se dozvíte jak znakování pro batolata učit doma. Dále navazující kurz pro děti Znakujeme zpěvem a hrou, kde si každý týden ukážeme aktivity s dětmi na dané téma a můžete se seznámit s dalšími rodiči. Samozřejmě program BabySings můžete absolvovat i online.

Samozřejmě v dnešní době je na internetu mnoho informací i o znakování. Nicméně jedním z benefitů znakování je čas ušetřit. Záleží na Vás zda máte čas a energii si střípky informací z internetu hledat a ověřovat.
Na kuŕzech (kroužek/seminář) získáte všechny potřebné informace a ušetříte tak mnoho času stráveného u počítače. Naopak si užijete s dětmi mnoho zábavy a získáte podporu lektorky a nové známosti, jakožto znakujících rodin.

Kroužek má vždy jen jeden běh v rámci pololetí. Náhrady tedy řeším osobní konzultací cca 10-15 minut po další lekci na kterou přijdeš. Ukážu ti znaky, které jsme se naučily, doporučím aktivity na doma a řeknu to nejdůležitější z rodičovského vzdělávání.

Ano občas se na lekce přijde podívat i tatínek. V případě, že třeba onemocníš, může místo tebe přijít tatínek nebo babička. 

Záleží na konkrétním postižení dítěte. Ale i někteří lékaři znakování doporučují například při opožděném vývoji řeči. V případě zájmu o návštěvu kroužku s dítětem s handicapem se se mnou prosím spoj dopředu, domluvili bychom podrobnosti ohledně vašich potřeb.

Ano, pomůcky po každé lekci dezinfikuji eko prostředkem na dětské hračky. Proti bacilům ve vzduchu používám éterické oleje v difuzéru. Na kroužku platí samozřejmě pravidlo, že se mohou účastnit pouze zdravé děti i rodiče.

Chápu, že ne vždy je možné (nebo chtěné) odložit miminko na dobu kroužku staršího sourozence, proto jsou dveře otevřené i úplně těm nejmladším. Přijď s miminkem v nosítku, nech jej spinkat v kočárku v chodbičce (ráda ti jej občas zkontroluji, abys nemusela od staršího odbíhat) nebo jej polož na vlastní podložku v místě konání kroužku. K dispozici je i houpátko k zapůjčení. U tohoto kroužku je to však díky nízké věkové hranici pro účast vždy o konzultaci.

Články o znakování

6 nejčastějších otázek o znakování pro batolata

Váháte zda je znakování to pravé pro vás? Pojďme si zodpovědět nejčastější otázky o BabySign – znakování pro batolata.

Co je to znakování pro batolata ?

K čemu slouží a jak vznikl program BabySigns – znakování pro batolata? Dále se také dozvíte jaké jsou jeho benefity, jak pro vás, tak pro děti.

Vyšlo na jiných webech

Znakování s batolaty

Článek o znakování pro batolata ve spolupráci s Gabrielou z projektu Prima Bába.